Selecteer een pagina

DNS propagatie

Wat is DNS?

DNS, is de afkorting voor Domain Name System. Het DNS vertaalt de domeinnaam – die voor mensen makkelijk te onthouden is – naar een Internet Protocol (IP) adres dat de server wél snapt. Wanneer u dus ocelot-solutions.nl intoetst in uw browser, vertaalt de DNS ocelot-solutions.nl naar 78.46.198.235. Dat IP adres is de daadwerkelijke locatie van de website op de server.

Voor iedere domeinnaam is er maar één nameserver die de DNS-gegevens mag beheren. Als je een site wilt bezoeken en je de domeinnaam hebt ingetypt dan wordt een opdracht door je browser doorgestuurd naar je ISP (je Internet Service Provider). In deze opdracht wordt de nameserver van je ISP gevraagd om de domeinnaam om te zetten in het juiste IP-nummer.

Wat is DNS propagatie

Als je een nieuwe domeinnaam registreert dan zal je domeinnaamregistrant (vaak is dat ook je webhost) de domeinnaam met het corresponderende IP-nummer opnemen in haar eigen nameserver. Vervolgens zal de instantie die de .nl-domeinnamen beheert, de SIDN, de gewijzigde gegevens van deze nameserver opslaan. Zij bezoekt hiervoor alle nameservers van de bij haar aangesloten domeinnaamregistranten. Tenslotte zullen alle ISP’s de gegevens bij de SIDN moeten opvragen en verwerken in hun eigen cache. Het hangt van de ISP af wanneer zo’n DNS-update (DNS propagatie) plaatsvindt.

Hoelang duurt DNS propagatie?

Hoelang een DNS propagatie duurt hangt af van de ISP waar u bij zit. Elke DNS wijziging zal direct doorgevoerd worden, maar door de externe ISP’s kan het tot 24 uur duren tot dit overal op het internet merkbaar is. Het kan daarom zijn dat een DNS wijziging bij Ziggo als uw internetprovider al wel merkbaar is en bij KPN als internetprovider nog niet merkbaar is. Om deze reden communiceren we bij Ocelot Solutions een maximale verwerktijd van 24 uur, maar in de praktijk zien we dat de DNS propagatie vaak al voltooid is binnen 2 uur.