Selecteer een pagina

Domain name system, wat betekend deze term eigenlijk?

Domain Name System ook wel afgekort DNS, maar wat betekend dit nou en wat kunnen wij ermee? Internetverkeer is niet mogelijk zonder dat computers de weg weten naar andere computers. Zonder de routes zou jouw computer niet weten waar een E-mail terecht moet komen. Ook wanneer jij een website bezoekt moet jouw computer wel eerst de route weten.

Daarom maakt internet gebruik van IP-adressen. IP-adressen zijn echter niet opgebouwd uit makkelijk te onthouden woorden of cijfers: er worden IP-adressen gebruikt, die er bijvoorbeeld zo: ‘78.46.198.235’ of zo: ‘2a01:4f8:c17:9b2::1’ uitzien. Deze adressen staan voor een unieke plek op internet.

Dit IP-adres is echter niet makkelijk te onthouden. Het zou niet handig zijn om een IP-adres in te tikken wanneer je de website van Ocelot Solutions wilt bezoeken. Daarom is er een systeem in gebruik dat IP-adressen vertaalt naar ‘hostnames’ en vice versa. Dit systeem heet Domain Name System (DNS).
Zoals eerder beschreven heeft een website ook zijn IP-adres en is deze gekoppeld aan een domeinnaam. Om het makkelijk te maken voor de mens gebruiken wij woorden wat door een Domain Name System (DNS) Wordt vertaald naar een IP-adres.