Selecteer een pagina

Wat is een domeinnaam?

Waarvoor gebruik je een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke plek en adres op het internet; het adres waarop iemand uw website kan bezoeken. Een domeinnaam is gekoppeld aan een zogenaamd IP adres of ook wel IP-nummer genoemd. Eigenlijk is dit IP adres de echte locatie van de website. IP adressen zijn echter niet te onthouden voor mensen en een domeinnaam is dat wel. Om het mensen dus gemakkelijker te maken om op uw website te komen, gebruiken we domeinnamen.

Welke regels zijn er bij het opstellen van een domeinnaam?

Wanneer u een domeinnaam wilt verzinnen voor uw website, zal u rekening moeten houden met verschillende regels. Daarnaast gelden er andere regels voor een .nl-domein of een .com, .org, .net-domein

Bij het opstellen van een .nl-domeinextensie gelden de volgende regels:

  • Het domein bevat alleen letters (a – z), cijfers (0 – 9) of het liggende streepje (-). Het minteken mag alleen tussen letters en/of cijfers staan;
  • Het domein bevat minimaal 2 en maximaal 63 tekens;
  • Een domeinextensie mag geen hoofdletters, spaties of andere vreemde tekens bevatten;
  • Uw domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden;
  • Een algemene benaming, branche of soortnaam kan niet geregistreerd worden;
  • Sommige domeinnaamextensies kunt u niet registreren en bepaalde woorden zijn uitgesloten voor registratie. Zo kunnen ftp.nl, mail.nl, nl.nl of www.nl niet geregistreerd worden. Een domeinnaam mag bijvoorbeeld geen onzedelijke woorden bevatten.
  • Uw domeinextensie voldoet aan de specificaties uit de technische bijlage bij de algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders. Meestal zorgt uw registrar (hostingprovider) hier al automatisch voor.

De belangrijkste regels om rekening mee te houden bij het opstellen van een .com, .org of .net-domeinnaam:

  • Een domeinnaam mag niet langer zijn dan 26 karakters;
  • Een domein mag alleen bestaan uit letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en een minteken;
  • Namen die refereren naar geografische locaties mogen niet geregistreerd worden.

Wat zijn de voordelen voor een Nederlands bedrijf om een .nl extensie te gebruiken?

Wanneer u als Nederlandse ondernemer een webadres voor uw website moet verzinnen, heeft u de keuze uit verschillende opties. U kunt dan kiezen voor een extensie die eindigt op .com, .nl, .org, .net en tegenwoordig ook bijvoorbeeld .amsterdam of .shop. Bij de Nederlandse ondernemer is .nl de meest gebruikte domeinnaamextensie. Waarom zou u .nl kiezen bij het opstellen van uw domeinnaam?

80% klikt het liefst op .nl

Van de Nederlandse internetgebruikers geeft maar liefst 80% de voorkeur voor het gebruik van een website met de .nl extensie bij een online aankoop. Wanneer de aankoop groter wordt, stijgt dit percentage zelfs nog. (Bron: Trends in Internetgebruik 2016, SIDN, GfK).

Betere vindbaarheid betekent meer traffic

Doordat de .nl extensie een Nederlandse extensie is, worden domeinnamen die hiervan gebruik maken sneller getoond dan domeinen met een andere extensie. Daarnaast wordt dit effect versterkt, doordat internetgebruikers in hun zoekresultaten sneller klikken op .nl-domeinnamen. De gebruikersrelevantie van een .nl neemt hierdoor sneller toe dan die van andere webadressen. Dit leidt tot een hogere positie in zoekmachines en dus meer bezoekers op uw website.

Meer vertrouwen

Naast dat Nederlandse gebruikers sneller en liever een .nl extensie gebruiken, vertrouwen Nederlanders deze ook sneller. Eerder kwam al naar voren dat wanneer een aankoop of transactie groter wordt, de voorkeur van het gebruik van een website met .nl stijgt. Consumenten doen namelijk graag zaken met iemand die dichtbij is en dit geldt dus ook voor online. Het kiezen van .nl als domeinnaamextensie schept dan ook het meeste vertrouwen bij de consument.

.nl is aantoonbaar veiliger

SIDN, internetproviders en hosters zijn verenigd in het initiatief abuse204.nl om het internet veilig te houden. Op deze manier worden fake webshops, phishers en verspreiders van malware bestreden. Uit diverse onderzoeken (o.a. McAfee pdf) blijkt al jaren dat de kans op misbruik vanaf een .nl-domein aanzienlijk kleiner is dan vanaf een .com of ander webadres. Het kiezen van .nl extensie is dus daadwerkelijk veiliger in gebruik.