Selecteer een pagina

Aan de slag met WordPress

Wat is WordPress?

WordPress is een systeem om een website, blog of een webshop mee te bouwen en onderhouden, zonder dat je hiervoor veel technische kennis nodig hebt. Dit Content Management System (CMS) draait op de programmeertaal PHP, maar u hoeft zelf geen regel PHP te schrijven als u met dit systeem een website wilt bouwen. Daardoor is het vrij eenvoudig in gebruik en is het een van de meest gebruikte systemen om een website mee te bouwen. Als u een beetje handig bent met computers dan is het leren van WordPress een fluitje van een cent!

Waarom zou u kiezen voor WordPress?

1. WordPress is gratis

Eén van de grootste voordelen van WordPress is dat het gratis en een open source is. Dit houdt in dat je nooit zult hoeven te betalen om deze websitebouwer te gebruiken. Er zijn natuurlijk wel andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het starten van een website, zoals de hosting van je website of een domeinnaam, maar voor het systeem zelf betaal je niets.

2. Eenvoudig in gebruik

WordPress is eenvoudig om te gebruiken, zelfs voor beginners. Het systeem wordt door miljoenen mensen gebruikt en bijna elke dag komen er nieuwe mensen bij die hun eerste door WordPress aangestuurde websites opstarten. De reden waarom mensen zo snel wegwijs zijn in WordPress is omdat het eenvoudig is te begrijpen. Je klikt er eenvoudig doorheen en er is een goede hulpfunctie ingebouwd. Bovendien kun je in veel gevallen ongewenste wijzigingen ongedaan maken. Zelfs bij een storing of crash in jouw PC, is er vaak een laatste versie van jouw wijzigingen bewaard gebleven.

3. Uitbreidbaar met plugins en thema’s

WordPress biedt op zichzelf al zeer uitgebreide functionaliteiten voor je website. Maar in het geval dat het pakket niet aan al uw eisen voldoet, kunt u de WordPress website uitbreiden met “plugins”: tools, gadgets en modules met extra functionaliteiten. De bibliotheek van het systeem bevat duizenden gratis plugins en thema’s voor verschillende doeleinden. Voor elk type website is er een thema beschikbaar, waardoor u uw website elke look kunt geven die u wilt. Er zijn ook veel professionele plugins tegen betaling beschikbaar. Daardoor is WordPress ook een erg flexibel systeem dat geschikt is voor bijna ieder type website: een bedrijfswebsite, een persoonlijke website of blog, een portfolio, een webshop, enzovoorts.

4. WordPress websites scoren goed in de zoekmachines

Het hoog eindigen in de zoekmachines in Google is van veel factoren afhankelijk en niet van het feit of u wel of geen WordPress gebruikt. De gekozen template, de juiste structuur en goede SEO teksten zijn natuurlijk ook bepalend. Maar het heeft wel veel functies en hulpmiddelen die je helpen om je website SEO vriendelijk te maken! Zo zijn er verschillende plugins beschikbaar die je kunt gebruiken om extra SEO tools toe te voegen, waardoor je website nog SEO vriendelijker wordt! Voor WordPress zijn ook veel plugins ontwikkeld om je website sneller te laten laden. Dit heeft ook een positief effect op je uiteindelijke positie in Google.

5. Overal is kennis beschikbaar

Een groot voordeel is dat dat het CMS systeem door ontzettend veel mensen gebruikt wordt. Het domineert nog steeds zo’n 30% van alle websites die online zijn en zelfs 60% van alle websites gemaakt met een CMS (bron). Doordat zoveel mensen WordPress in gebruik hebben, staat het internet ook bomvol handleidingen en video’s met uitleg erover. Daarnaast zijn er vele fora waar gebruikers elkaar helpen met vragen en problemen en blogs in elke taal over alles dat met WordPress te maken heeft. Of u nu iets wilt weten over CSS, een plugin of over hoe de editor werkt: op Google vindt u altijd het antwoord.